Thursday, April 14, 2011

life.love.laugh.#9

love and huggies by goodgirlgee at Thursday, April 14, 2011

Aku pelik dengan umi.pelik sangat.dulu masa aku baru habis study budget nak duduk relax2 tenangkan hati dan perasaan dan kosongkan minda yang berselirat gila selama 2tahun ni dulu dia beriya suruh aku cari kerja.suruh aku apply apa sahaja kerja,kerja dulu cari pengalaman,setiap kali call msti tanya pasal kerja~x apply SPA ke?x pergi career fair ke?xde panggilan interview ke?cara dia suruh aku cari kerja macam family aku adalah sangat miskin dan aku sahajalah harapan untuk menyara keluarga.macam dlm drama melayu tuh.padahal aku baru sebulan habis study kot!resume pun baru separuh jalan siap.okay itu dulu masa aku jobless.

Tapi sekarang bila aku dah berjaya dapat kerja walaupun tidaklah dgn begitu bersusah payahnya lain pulak jadinya.aku ingat umi akan gembira gila sebab anak dara dia yang dia duk paksa2 cari kerja dr bulan 12 tahun lepas lagi akhirnya dapat jugak kerja yang official dlm masa 4bulan je.berbanding orang lain ada yg duk melangut cari kerja smpai setahun lebih tak dapat2,kira aku sangat bertuahlah.memanglah umi gembira siap buat sembahyang hajat doa moga semua dipermudahkan utk aku tapi dlm masa yg sama dia boleh ckap dengan aku carilah kerja lain jugak.applylah SPA balik.mintak kerja dengan government.tengok2 company yg kukuh dan besar sikit.boleh?aku baru kerja 2minggu kot dia dah cakap macam tu tahu tak apa yang aku rasa sekarang?bukan bengang tapi pelik dan tak paham .

Dulu dia yang tak menyempat-nyempat suruh aku cari kerja macam aku ni adalah tunjang utama keluarga tapi bila aku dah dapat kerja dia cakap macam tu pulak?dulu dia jugak yang cakap bukan senang nak dapat kerja sekarang tambah dgn result aku yg tidaklah 4flat setiap sem so grab je apa2 kerja yg datang tapi bila aku dah dapat kerja macam nk suruh aku blah pulak?aku serius tak paham dgn umi.boleh sakit jiwa aku macam ni.dah bye!

p/s:sekaranng pun duk suruh2 cari kerja lain lagi.last week call suruh apply government.semalam call pun suruh pergi career fair kat Midvalley weekend ni.haish!

1 heart said:

TiA on April 14, 2011 at 10:38 PM said...

huhu..ak tk taw la nape...tp klu alang2 resume pn siap n tk perlu add or edit...ape kate try je submit..tgk market skrg cane...tgk resume kite ni dipandang tk...klu die dah shortlist utk interview..nnt bru la pk nk attend ke tk...sbb kite submit byk2 pn blom tntu akn lekat kn...sje try utk tgk prospek...

tang gov tu ad pro n cons la...klu keje swasta...mmg tgk capabilities n contribution...tp klu gov kurg2 tangga gaji akn naeik gak kn?? ak pn tk phm sgt tp.. :)

 

what my heart want to say Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei